Автономијата на вашето електрично возило

Автономијата е главниот фактор при избор на електрично возило. Корисниците сакаат вредностите за опсегот на батеријата наведени од производителот, да се што е можно поверодостојни. Фактори што влијаат врз автономијата, полнењето и советите за возење - Ви ги обезбедуваме сите корисни и потребни информации за да Ви загарантираме спокојно и пријатно искуство со Вашиот PEUGEOT електричен автомобил.

Фактори кои влијаат врз автономијата

Покрај нивото на наполнетост на батеријата што го има Вашиот автомобил, различни фактори влијаат врз автономијата на Вашето електрично возило.

1 / 4
Брзина

Со брзина од 130 km / h, автономијата на 100% електричното возило е преполовена во споредба со опсегот одобрен од WLTP.

други фактори кои може да влијаат врз автономијата

Style image
Стил на возење

Редовниот пренос на степени и еко-одговорно возење Ви овозможува да ја оптимизирате автономијата.

Style image
Притисок во пневматици

Важно е да го проверувате притисокот во пневматиците најмалку еднаш месечно. Проверете го максималниот дозволен притисок прикажан на страна на пневматикот затоа што ако Вашите пневматици се недоволно напумпани, ќе има поголема отпорност на пневматиците, што резултира со поголема потрошувачка на енергија.

Style image
Удобност на патниците

Греењето и ладењето може да влијаат од 10 до 30% на потрошувачката на батеријата. Од друга страна, другите елементи за удобност (радио, светла, бришачи и сл.) имаат многу мало влијание.

Style image
Товар

Возењето со товар на покрив или отворен прозорец ја зголемува отпорноста на ветерот, а со тоа и потрошувачката. Големиот товар исто така ќе влијае врз автономијата.

СОВЕТИ ЗА ОПТИМИЗАЦИЈА НА автономијата

Style image
Индикатор за моќност

Потрошувачката на енергија е означена во реално време на Вашата контролна табла за подобро управување со автономијата на Вашето возило.

Style image
Режим „Eco-Drive“

Режимот “eco-drive” Ви овозможува максимално да ја искористите автономијата на Вашиот автомобил. Заштедете енергија со намалување на моќноста на моторот и греењето.

Style image
Регенеративно кочење

Кога ја ослободувате педалата за гас за време на возењето, електричниот мотор делува како генератор, го забавува возилото и ја враќа енергијата за да го пренесе на батеријата. Режимот кочење се активира со туркање наназад на рачката од менувачот.

Style image
Управување од далечина

Со Вашиот паметен телефон, поставете го претходно греењето или ладењето на патничкиот простор за Ваша удобност. Оваа функција Ви овозможува да го зачувате капацитетот на батериите доколку возилото се полни. Можете исто така да ја проверите автономијата на Вашето возило, да ја полните батеријата од далечина кога сакате и да го следите полнењето преку апликацијата MyPeugeot®.

Полнење

Искористете го максимумот од автономијата на Вашето електрично возило, користејќи бројни опции за полнење кои Ви се достапни.

Дали имате прашања во врска со електрични возила?